• met de huifkar over het strand van Terschelling

Terschelling in vroeger tijden

Op-e-Riid, Terschellinger gebruik uit vroeger tijden.

De rit met de huifkar, op z’n Terschellings “Op ‘e Riid” genoemd, is een gebruik uit vroeger tijden. Van oudsher een rijdende processie ter ere van Sint Jan, gehouden op de tweede zondag na Sint Jan (24 juni). Een paardenomgang, waarbij vroeger de Terschellinger jongens op bruine paarden de huifkar met meisjes als een escorte begeleidden. Jonge veulens huppelden in de stoet naast hun merriemoeder mee. Op de voorste wagen zat naast de koetsier een speelman. Onderweg werden liederen gezongen. Bij iedere duiker werd een “zieltje” gedronken, hetgeen zijn oorsprong vindt in een oud Germaans reinigings- en vruchtbaarheidsritueel.

Bestemming van de tocht was de St. Janshoek op de Grië. Hier werd gedanst, gezongen, gegeten en gedronken. De dag vol feestelijkheden werd veelal afgesloten met een laatste dans in de herberg, waarna de meisjes na middernacht door de jongens thuis werden gebracht.

Tot op de dag van vandaag gaat men op Terschelling “Op ‘e Riid”.

Het karakter is in de loop der tijd enigszins veranderd. Maar nog steeds is het een feestelijk hoogtepunt, waarbij gezongen, gegeten en gedronken wordt. Ook de traditie van het “zieltje” drinken wordt hierbij niet vergeten! Het geheel is nog even frivool. Tijdens een verblijf op Terschelling komt u mogelijk een groep mensen tegen die met paard en wagen of huifkar Op ‘e Riid gaan. U zult dit direct herkennen.

 

Reserveren

 

Wilt u zelf een huifkartocht maken op Terschelling? Bekijk hier ons veelzijdige aanbod.